FAQ

Laminate – Συχνές ερωτήσεις

 • Αν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα νέο πάτωμα laminate δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε το παλιό σας πάτωμα. Τα περισσότερα πατώματα είναι κατασκευασμένα από τρία στρώματα: το ένα είναι αυτό που πατάμε, το οποίο ακολουθείται από ένα στρώμα με το σχέδιο τυπωμένο πάνω (συνήθως έχει εμφάνιση ξύλου) και τέλος το στρώμα-πυρήνα, το οποίο είναι κατασκευασμένο από μοριοσανίδες (HDF). Τα υλικά είναι πολύ ανθεκτικά και αντιστέκονται στις γρατσουνιές. Είναι το πλέον κατάλληλο για ανακαινίσεις, είτε το υπάρχον δάπεδο είναι μωσαϊκό, είτε πλακάκι, είτε ξύλο, είτε μάρμαρο. Ελέγξτε προηγουμένως αν το υφιστάμενο δάπεδο είναι επίπεδο πριν από την έναρξη της τοποθέτησης το νέου δαπέδου. Προσοχή σε περιπτώσεις κουφωμένων κεραμικών πλακιδίων.

 • Η τοποθέτηση γίνεται χωρίς να κολληθούν ή να καρφωθούν στο δάπεδο. Ενώνονται οι σανίδες μεταξύ τους με το πρωτοποριακό σύστημα κουμπώματος τους. Το υπόστρωμα είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του πατώματος (όχι διπλό). Προαιρετικά, μπορεί να τοποθετηθεί και νάιλον κάτω από το υπόστρωμα. Επειδή το ξύλο είναι φυσικό υλικό επηρεαζόμενο από την υγρασία, πρέπει να προβλέπονται αρμοί διαστολής 8-12mm, στα ακόλουθα σημεία: α) περιμετρικά στους τοίχους, β) γύρω από κάθε σταθερό σημείο όπως σωλήνες, κάσες από πόρτες, γ) σε ενώσεις με άλλα σταθερά δάπεδα.

 • Τα laminate μας, είναι του ευρωπαϊκού εργοστασίου Tarkett και παρέχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά [ISO – CE – E1 – PEFC – Cfl-s1]. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν πολλές συζητήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των ρύπων και κυρίως της φορμαλδεΰδης στα δάπεδα και άλλα σύνθετα υλικά με βάση το ξύλο, όπως το κόντρα πλακέ. Οι κατασκευαστές πλέον, υποχρεούνται να υποβάλουν τα προϊόντα τους σε ελέγχους από τρίτους, όπως εξωτερικά ινστιτούτα δοκιμών για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς των Επικίνδυνων Ουσιών Νόμου. Τι είναι η ταξινόμηση Ε1 : Ε1 είναι η συντομογραφία για την κατηγορία χαμηλότερων εκπομπών φορμαλδεΰδης στην Ευρώπη. Οι τάξεις εκπομπών Ε1, Ε2, Ε3 ορίζουν τα υλικά με βάση το ξύλο σύμφωνα με την ποσότητα φορμαλδεΰδης που εκπέμπουν. Οι αποφάσεις για την ταξινόμηση αυτών των υλικών λαμβάνονται στην αίθουσα δοκιμών σε σταθερή θερμοκρασία. Η περιεκτικότητα σε φορμαλδεΰδη στον αέρα μετράται σε ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Σε αυτές τις δοκιμές ταξινόμησης, η περιεκτικότητα σε φορμαλδεΰδη δεν μπορεί να υπερβαίνει την τιμή 0,1 ppm, ώστε να θεωρείται “πρακτικά ελεύθερη προσμίξεων”.

 • Ένα δάπεδο που έχει πιστοποιήσεις όπως όλων το Ευρωπαϊκών εργοστασίων δεν έχει κανένα κίνδυνο ασφάλειας για την υγεία. Βέβαια το ίδιο ισχύει και για άλλα οικοδομικά υλικά που έχουμε σπίτι μας όπως ο γρανίτης, μάρμαρα κα.

 • Καταρχάς, τα δάπεδα laminate είναι πολύ εύκολο να καθαριστούν. Η βρωμιά και η σκόνη μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα και άμεσα επιλέγοντας ένα κατάλληλο καθαριστικό. Τα δάπεδα laminate είναι κατάλληλα για πάσχοντες από αλλεργίες και ευαίσθητα άτομα. Φυσικά πατώματα – τα laminate δάπεδα μας αποτελούνται από 90% ξύλο. Αυτό σημαίνει ότι το δάπεδο μας δεν εκπέμπει επιβλαβείς εκπομπές.

 • Είναι κατάλληλα για αναπηρικά καροτσάκια. Ωστόσο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν μαλακές ρόδες από καουτσούκ. Το ίδιο ισχύει και για τις καρέκλες γραφείου.

 • Ναι φυσικά, τα δάπεδα Laminate κατασκευάζονται για χρήση πάνω από συστήματα θέρμανσης νερού. Επίσης, είναι κατάλληλα για εγκατάσταση με ηλεκτρική θέρμανση δαπέδου. Είναι πολύ σημαντικό η μέγιστη θερμοκρασία της επιφάνειας του θερμαντικού στοιχείου να μην ξεπερνάει τους 27 ° C.. Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να καλύπτει πλήρως μια θερμαινόμενη επιφάνεια του δαπέδου, ​​καθώς αυτό προκαλεί ταχεία άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της συσσώρευσης θερμότητας. Τι υποδεικνύει η θερμική αγωγιμότητα : Η θερμική αγωγιμότητα εκφράζει την ποσότητα της θερμότητας σε τζάουλ που μεταφέρονται ανά δευτερόλεπτο κατά μήκος του ενός μέτρου σε μία διαφορά θερμοκρασίας ενός βαθμού Κελσίου. Η θερμική αγωγιμότητα απαιτείται να ελέγχει την ποιότητα της θερμομόνωσης στα δομικά στοιχεία. Χάρη στην εξαιρετική θερμική αγωγιμότητά τους, τα δάπεδα λαμινέιτ είναι ιδανικά για ενδοδαπέδια θέρμανση ζεστού νερού.

 • Ναι, το laminate είναι κατάλληλο για εγκατάσταση σε κουζίνα, εφόσον πραγματοποιείται σύμφωνα με τον οδηγό εγκατάστασης.

 • Όταν επιλέγετε ένα καθαριστικό για laminate, σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα ήπιο καθαριστικό που δεν περιέχει κερί ή λάδι και η σφουγγαρίστρα να είναι πολύ καλά στυμμένη. Το λάδι και το κερί δεν μπορούν να διαπεράσουν την επιφάνεια του laminate με αποτέλεσμα να παραμένουν στην κορυφή της επιφάνειας δημιουργώντας ένα λιπαρό στρώμα και κηλίδες κατά τον καθαρισμό. Επίσης, αφήνει σημάδια όταν περπατάτε κατά μήκος του δαπέδου.

 • Καλό θα ήταν να αποφύγετε να το τοποθετήσετε σε χώρους όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία, όπως το μπάνιο ή η σάουνα, έκτος εάν επιλέξετε κατηγορία “aqua…”.

Ξύλινο δάπεδο – Συχνές ερωτήσεις

 • Τα ξύλινα πατώματα, τοποθετούνται είτε πλωτά, είτε κολλητά. Η πλωτή τοποθέτηση είναι ο πιο οικονομικός και σύντομος τρόπος τοποθέτησης και χρησιμοποιείται σε παλαιές κατασκευές ή ανακαινίσεις. Η κολλητή τοποθέτηση προτείνεται σε νέες κατασκευές – οικοδομές και όταν έχουμε ενδοδαπέδια θέρμανση.

 • Γενικά προτιμούνται δάπεδα από σκληρή ξυλεία που παρουσιάζουν μικρότερη υγροαπορροφητικότητα και έχουν μεγαλύτερες μηχανικές αντοχές. Τέτοια είδη ξύλου είναι τα τροπικά ντουσιέ και ιρόκο ενώ από τα ευρωπαϊκά είδη ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας σε δάπεδο είναι η δρυς.

 • Το ξύλινο πάτωμα έχει δύο εχθρούς, την υγρασία και το μάστορα. Η υγρασία προκαλεί τις γνωστές αλλοιώσεις ενώ μια κακοτεχνία του μάστορα μπορεί να προκαλέσει επιφανειακές ή βαθύτερες αλλοιώσεις. Τα σπίτια που δεν αποτελούν βασική κατοικία και παραμένουν κλειστά πρέπει να αερίζονται ή να θερμαίνονται ώστε να αποφευχθεί η συστολή των ξύλων. Σημαντικό ρόλο παίζει και το μέγεθος των παραθύρων όσον αφορά την ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που επιτρέπουν να εισχωρεί στο χώρο. Τακούνια, γρατσουνιές, βαριά έπιπλα, παιχνίδια πάνω στο ξύλινο πάτωμα δεν βλάπτουν ουσιαστικά κατά τη συνήθη χρήση τους.

 • Η δομή τoυ προγυαλισμένου πατώματος μπορεί να παρομοιαστεί με σάντουιτς. Διαδοχικές στρώσεις ξύλου κολλιούνται μεταξύ τους για να σχηματίσουν την τελική σανίδα. Το κάτω μέρος συνήθως αποτελείται από ειδικά κατασκευασμένο κόντρα πλακέ ή λευκή ξυλεία (πεύκο ή λεύκα). Το συνολικό πάχος της σανίδας είναι 14mm και το φυσικό ξύλο στην επιφάνεια του είναι 3,60mm. Αν χρειασθεί μπορεί να τριφτούν και γυαλιστούν πάλι αρκετές φορές. Τα προγυαλισμένα δάπεδα συνδυάζoυν τα πλεονεκτήματα του laminate με αυτά του φυσικού ξύλου.

 • Αν και δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη χρήση, καλό είναι να τοποθετείται ένα είδος ξυλείας σε ολόκληρο το σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει λεπτές σανίδες από το ίδιο ξύλο για την κρεβατοκάμαρα και φαρδιές σανίδες (που είναι και ακριβότερες) για τους υπόλοιπους χώρους (σαλόνι, χώρος υποδοχής).Μπορούμε να “παντρέψουμε” 2 είδη ξύλου και 2 χρώματα, για τους προαναφερόμενους χώρους.

 • Ο πρώτος χώρος στον οποίο ενδείκνυται η τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου είναι η κρεβατοκάμαρα προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερο θερμομονωτικό και ηχομονωτικό αποτέλεσμα. Η επιφάνεια της κρεβατοκάμαρας είναι άλλωστε μικρότερη σε σύγκριση με τα λοιπά μέρη του σπιτιού και γι’ αυτό η συγκεκριμένη λύση είναι και πιο οικονομική. Δεύτερη επιλογή είναι το καθιστικό-σαλόνι ενώ αντενδείκνυται η τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου στην κουζίνα ή στο μπάνιο όπου υπάρχουν αυξημένα επίπεδα υγρασίας.

 • Το ξύλινο δάπεδο προστατεύεται χωρίς κόστος με την καθημερινή συντήρηση. Απαγορεύεται η χρήση απορρυπαντικών εκτός από τις ειδικές παρκετέζες ενώ ο πιο ακίνδυνος τρόπος καθαρισμού του είναι το στεγνό σφουγγάρισμα. Ο καταναλωτής πρέπει να διαβάζει καλά τις οδηγίες χρήσης και τα συστατικά καθαριστικών που προορίζονται για τα ξύλινα πατώματα, ιδίως αυτά που απαιτούν χρήση βούρτσας.

 • Οποιαδήποτε ενέργεια για τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου ξεκινάει μετά την κατασκευή και το βάψιμο των τοίχων του σπιτιού (ή τουλάχιστον μετά το πρώτο χέρι), την τοποθέτηση κουφωμάτων, την κατασκευή επιχρισμάτων και την τοποθέτηση των εντοιχισμένων ενδοδαπέδιων ηλεκτρολογικών.

Βινυλικό δάπεδο – Συχνές ερωτήσεις

 • Όλα τα βινυλικά δάπεδα χρειάζονται λεία, επίπεδη και στεγνή επιφάνεια. Μπορούν να τοποθετηθούν όταν το υπάρχον δάπεδο είναι μωσαϊκό, ξύλο ή μάρμαρο (χωρίς φθορές). Σε περιπτώσεις κεραμικών πλακιδίων, για να μην έχουμε αποτύπωση των αρμών, πρέπει να εξομαλυνθεί με αυτοεπιπεδούμενο τσιμεντόστοκο ή με τα ειδικά υποστρώματα για loose lay τοποθέτηση προϊόντων PVC. Σε τσιμεντοκονίες είναι απαραίτητη η εξομάλυνση με αυτοεπιπεδούμενο τσιμεντόστοκο.

 • Είναι κατάλληλα για όλους τους επαγγελματικούς, είναι υποαλλεργικά και δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Καθώς η σύνθεση τους είναι φιλική προς το περιβάλλον , τα καθιστά κατάλληλα και για οικιακή χρήση. Διαθέτουν μια τεράστια ποικιλία σε είδη απομιμήσεων ξύλου, πέτρας και άλλων υλικών, όλα με πρωτοποριακά σχέδια και χρώματα. Απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς κατασκευάζονται με ανακυκλώσιμα υλικά και συνάμα πολύ πρακτικά, αφού αντέχουν στους λεκέδες και είναι πολύ εύκολα στο καθάρισμα.

 • Είναι κατάλληλα για το μπάνιο και την κουζίνα, λόγω της αντιολισθηρότητας τους και της αντοχής τους στην υγρασία.

 • Κατάλληλα είναι όλα τα καθαριστικά εμπορίου ακόμα και η χλωρίνη αραιωμένη. Στα αντιολισθητικά δάπεδα συνιστάται πολύ συχνός καθαρισμός λόγω της ανάγλυφης υφής τους.

Μεμβράνες – Συχνές ερωτήσεις

 • Εξουδετερώνουν τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία(UV) του ηλίου κατά 99%. Αποτρέπουν το ξεθώριασμα, βοηθούν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και προστατεύουν από τυχόν τραυματισμό συγκρατώντας τα θραύσματα του υαλοπίνακα.

 • Το φώς αποτελείται από πολλά φάσματα εκ των οποίων τα πιο γνωστά είναι οι ακτίνες Χ, η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), το ορατό φώς, οι υπέρυθρες ακτίνες (ΙR), τα μικροκύματα και τα ραδιοκύματα. Η ενέργεια μεταφέρεται κυρίως με τα τρία παρακάτω φάσματα: υπεριώδης ακτινοβολία (UV), ορατό φώς και υπέρυθρες ακτίνες. Οι αντηλιακές μεμβράνες φιλτράρουν κατά 99% την υπεριώδη ακτινοβολία, και ανάλογα με την σκουρότητά τους μειώνουν το ορατό φώς από 30% έως και 95%. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως όσο πιο σκούρα είναι μια μεμβράνη τόσο περισσότερο μειώνει την μετάδοση ηλιακής ενέργειας. Μία καλή αντηλιακή μεμβράνη όμως δεν είναι απαραίτητα πολύ σκούρα. Αντιθέτως, η σκουρότητα είναι μόνο ένας από τους τρείς παράγοντες. Αναλόγως με την σύνθεσή της, μια ανοιχτόχρωμη μεμβράνη μπορεί να πετύχει την ίδια συνολική αποβολή θερμότητας με μια πιο σκούρα, εφόσον κόβει περισσότερο τις υπέρυθρες ακτίνες. Η συνολική αποβολή ενέργειας της κάθε μεμβράνης εξαρτάται λοιπόν από την ισορροπία του τρίπτυχου: υπεριώδης ακτινοβολία (UV), ορατό φώς και υπέρυθρες ακτίνες.

 • Η τοποθέτηση μεμβρανών είναι εύκολη και γρήγορη όταν αφορά μικρές επιφάνειες. Για να είστε βέβαιοι για την ποιότητα, την εμφάνιση και την αντοχή της εφαρμογής, είναι σημαντικό ένας εκπαιδευμένος εφαρμοστής να κάνει την τοποθέτηση για εσάς.

 • Οι εσωτερικά εγκατεστημένες μεμβράνες αρκεί να καθαρίζονται μια φορά το τρίμηνο (με χρήση σαπουνόνερο από υγρό σαπούνι, και πανιού ή ρακλέτας που δεν θα τελειώνει σε μέταλλο), ενώ οι εξωτερικά εγκατεστημένες μεμβράνες αναλόγως των εξωγενών συνθηκών. Τονίζεται, ότι ο πρώτος καθαρισμός των επιφανειών που καλύπτονται με μεμβράνες, καλό είναι να γίνεται περίπου 3 εβδομάδες μετά την εγκατάσταση, για να διασφαλιστεί η πλήρης συγκόλληση με το τζάμι, δηλαδή να έχει στεγνώσει απόλυτα η κόλλα.

 • Οι μεμβράνες τζαμιών κατασκευάζονται από πολυεστερικά φύλλα με ατμούς μετάλλων ή/και κόλλας.

 • Οι περισσότερες από τις μεμβράνες διαθέτουν αντι-χαρακτική επικάλυψη, το οποίο σημαίνει ότι είναι ανθεκτικές στα γρατζουνίσματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα γρατσουνιστούν από τυχόν βίαιη ενέργεια, όπως π.χ. από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της αντι-χαρακτικής επικάλυψης είναι ότι μειώνει σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για τον καθαρισμό των τζαμιών.

 • Οι ανακλαστικές μεμβράνες που διαθέτουμε προσφέρουν, εκτός της ηλιοπροστασίας, και ιδιωτικότητα. Έτσι, αποτρέπουν την ορατότητα από την πλευρά που έχει το δυνατότερο φως.

 • Βεβαίως, διαθέτουμε ποικιλία τέτοιων μεμβρανών, που ανήκουν στην κατηγορία των μη ανακλαστικών μεμβρανών (και που είναι ευρέως γνωστές ως anti-UV). Οι μεμβράνες αυτές (κυρίως) προσφέρουν πλήρη προστασία από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, ήτοι προστατεύουν τα εκθέματα από τον ήλιο, χωρίς να αποτρέπουν ή να παρενοχλούν το «window shopping», καθιστώντας τες ιδανικές για χρήση σε βιτρίνες καταστημάτων.

 • Ναι, οι μεμβράνες αμμοβολής που διαθέτουμε, απομονώνουν οπτικά (δηλαδή δεν βλέπουμε από μέσα προς τα έξω, ούτε και το αντίστροφο), αλλά επιτρέπουν την φωτεινή διαπερατότητα.

Συντήρηση ξύλινου δαπέδου – Συχνές ερωτήσεις

 • Το κόστος συντήρησης εξαρτάται άμεσα από το μέγεθος της επιφάνειας του δαπέδου σας και από τις τυχόν φθορές. Επικοινωνήστε μαζί μας για το ακριβές κόστος συντήρησης.

 • Σεβόμενοι την ανάγκη προστασίας του καταναλωτή και του περιβάλλοντος χρησιμοποιούμε εξ’ ολοκλήρου ατοξικά υλικά με χαμηλή περιεκτικότητα πτητικών οργανικών ενώσεων. Επίσης, με τα νέας τεχνολογίας, οικολογικά βερνίκια δεν δημιουργείται θέμα δυσάρεστης οσμής.

 • Οι εργασίες συντήρησης παλαιών δαπέδων διαρκούν συνήθως 2 ή 3 μέρες. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας απαιτείται κάποιος σχετικός χρόνος για την πλήρη σκλήρυνση της επιφανειακής στρώσης του βερνικιού.

 • Αναπόφευκτα, για να συντηρηθεί όλη η επιφάνεια του πατώματος, ο χώρος επιβάλλεται να είναι άδειος. Φυσικά, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε στη μεταφορά επίπλων και αντικειμένων.

 • Όσο οι μηχανές λείανσης θα τρίβουν το πάτωμα σας, αναπόφευκτα θα προκαλείται θόρυβος. Ωστόσο, όλες οι μηχανές μας διαθέτουν συστήματα απορρόφησης της σκόνης, με ικανότητα δέσμευσης της παραγόμενης σκόνης κατά 95%! Είναι θεμιτό, ευαίσθητα αντικείμενα να σκεπάζονται με καλύμματα κατά τη διάρκεια των εργασιών.