Συχνές ερωτήσεις - Ξύλινο δάπεδο

 • Ποιός είναι ο συνήθης τρόπος τοποθέτησης και ποιος είναι ο πιο οικονομικός;

  Τα ξύλινα πατώματα, τοποθετούνται είτε πλωτά, είτε κολλητά. Η πλωτή τοποθέτηση είναι ο πιο οικονομικός και σύντομος τρόπος τοποθέτησης και χρησιμοποιείται σε παλαιές κατασκευές ή ανακαινίσεις. Η κολλητή τοποθέτηση προτείνεται σε νέες κατασκευές - οικοδομές και όταν έχουμε ενδοδαπέδια θέρμανση.

 • Ποιό υλικό για ξύλινο δάπεδο είναι πιο ανθεκτικό για οικιακή χρήση;

  Γενικά προτιμούνται δάπεδα από σκληρή ξυλεία που παρουσιάζουν μικρότερη υγροαπορροφητικότητα και έχουν μεγαλύτερες μηχανικές αντοχές. Τέτοια είδη ξύλου είναι τα τροπικά ντουσιέ και ιρόκο ενώ από τα ευρωπαϊκά είδη ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας σε δάπεδο είναι η δρυς.

 • Τι φθείρει συνήθως το ξύλινο δάπεδο;

  Το ξύλινο πάτωμα έχει δύο εχθρούς, την υγρασία και το μάστορα. Η υγρασία προκαλεί τις γνωστές αλλοιώσεις ενώ μια κακοτεχνία του μάστορα μπορεί να προκαλέσει επιφανειακές ή βαθύτερες αλλοιώσεις. Τα σπίτια που δεν αποτελούν βασική κατοικία και παραμένουν κλειστά πρέπει να αερίζονται ή να θερμαίνονται ώστε να αποφευχθεί η συστολή των ξύλων. Σημαντικό ρόλο παίζει και το μέγεθος των παραθύρων όσον αφορά την ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που επιτρέπουν να εισχωρεί στο χώρο. Τακούνια, γρατσουνιές, βαριά έπιπλα, παιχνίδια πάνω στο ξύλινο πάτωμα δεν βλάπτουν ουσιαστικά κατά τη συνήθη χρήση τους.

 • Μπορούν να ξαναγυαλιστούν τα προγυαλισμένα πατώματα;

  Η δομή τoυ προγυαλισμένου πατώματος μπορεί να παρομοιαστεί με σάντουιτς. Διαδοχικές στρώσεις ξύλου κολλιούνται μεταξύ τους για να σχηματίσουν την τελική σανίδα. Το κάτω μέρος συνήθως αποτελείται από ειδικά κατασκευασμένο κόντρα πλακέ ή λευκή ξυλεία (πεύκο ή λεύκα). Το συνολικό πάχος της σανίδας είναι 14mm και το φυσικό ξύλο στην επιφάνεια του είναι 3,60mm. Αν χρειασθεί μπορεί να τριφτούν και γυαλιστούν πάλι αρκετές φορές. Τα προγυαλισμένα δάπεδα συνδυάζoυν τα πλεονεκτήματα του laminate με αυτά του φυσικού ξύλου.

 • Ενδείκνυται η χρήση διαφορετικής ποιότητας ξύλου και διαφορετικού χρώματος για τα μέρη του σπιτιού;

  Αν και δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη χρήση, καλό είναι να τοποθετείται ένα είδος ξυλείας σε ολόκληρο το σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει λεπτές σανίδες από το ίδιο ξύλο για την κρεβατοκάμαρα και φαρδιές σανίδες (που είναι και ακριβότερες) για τους υπόλοιπους χώρους (σαλόνι, χώρος υποδοχής).Μπορούμε να "παντρέψουμε" 2 είδη ξύλου και 2 χρώματα, για τους προαναφερόμενους χώρους.

 • Αν πρέπει να επιλέξω κάποιους χώρους του σπιτιού, σε ποιους ενδείκνυται να τοποθετηθεί ξύλινο δάπεδο;

  Ο πρώτος χώρος στον οποίο ενδείκνυται η τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου είναι η κρεβατοκάμαρα προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερο θερμομονωτικό και ηχομονωτικό αποτέλεσμα. Η επιφάνεια της κρεβατοκάμαρας είναι άλλωστε μικρότερη σε σύγκριση με τα λοιπά μέρη του σπιτιού και γι' αυτό η συγκεκριμένη λύση είναι και πιο οικονομική. Δεύτερη επιλογή είναι το καθιστικό-σαλόνι ενώ αντενδείκνυται η τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου στην κουζίνα ή στο μπάνιο όπου υπάρχουν αυξημένα επίπεδα υγρασίας.

 • Πώς μπορώ να προστατέψω το ξύλινο δάπεδο χωρίς κόστος;

  Το ξύλινο δάπεδο προστατεύεται χωρίς κόστος με την καθημερινή συντήρηση. Απαγορεύεται η χρήση απορρυπαντικών εκτός από τις ειδικές παρκετέζες ενώ ο πιο ακίνδυνος τρόπος καθαρισμού του είναι το στεγνό σφουγγάρισμα. Ο καταναλωτής πρέπει να διαβάζει καλά τις οδηγίες χρήσης και τα συστατικά καθαριστικών που προορίζονται για τα ξύλινα πατώματα, ιδίως αυτά που απαιτούν χρήση βούρτσας.

 • Πότε ξεκινώ τις εργασίες για την τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου σε μια καινούρια οικοδομή;

  Οποιαδήποτε ενέργεια για τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου ξεκινάει μετά την κατασκευή και το βάψιμο των τοίχων του σπιτιού (ή τουλάχιστον μετά το πρώτο χέρι), την τοποθέτηση κουφωμάτων, την κατασκευή επιχρισμάτων και την τοποθέτηση των εντοιχισμένων ενδοδαπέδιων ηλεκτρολογικών.

 • 1

Δεν βρήκατε απάντηση στην απορία σας;

Στείλτε μας email με το ερώτημά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο.

Επικοινωνήστε μαζί μας